Perinnepäivät

Pollarin mopoilijat vierailevat perinnepäivillä lauantaina 5.8. klo 11.00

Millainen yhteisö on Pollarin mopoilijat?

Katteluksen perinnepäivät järjestettiin edellisen kerran vuonna 2021. Silloin perinnepäiville saapui pieni porukka moottoripyörillä, josta ”räjähti plutoniumin oranssinen alkuräjähdys ja mopo karkas ajolapasesta” kuten Pollarinkylän hengellinen johtaja Tomi Valkealahti asian ilmaisi, eli perinnepäiviltä lähti liikkeelle Pollarin mopoilijoiden tarina.

Tänä päivänä mopoilijoihin kuuluu 11 henkilöä ja jokaisella on oma tehtävänsä tässä porukassa. Alkuvuonna 2023 Tomi Valkealahti ilmoitti, että täysin ilman minkään kolmannen valtakunnan harkintaa, hänet oli valittu Pollarin mopoilijoiden hengelliseksi johtajaksi. Tai no, tässä päätöksessä oli ollut puoltajana itseoppinut, kylän vanhin ja myöhemmin myös tapahtumakoordinaattoriksi nimetty henkilö Jukka A Kujala. Tämän valta-aseman turvin Tomi määräsi muille porukan jäsenille vastuulliset virat:

Pollarin urheilutoimen johtaja ja kyläpastori: Janne Kujala
Pirkanmaan Suurlähettiläs: Juha-Pekka Manninen
Pollarin taiteellinen johtaja: Pekka Mannila
Pollarin maa- ja metsätalousvastaava: Tuomas ”Myllymäyrä” Myllykoski
Tulenteko ja makkaramestari: Jaakko Manninen
Seinäjoen putkavastaava: Heikki ”Suiva” Varpula
Pellonraivaajamitalin, viljakeisarin ja virallisen kylähullutittelin sai: Tero Aho

Näiden toimijoiden lisäksi porukkaan on hyväksytty vielä Veli Soini ja Tuomo Mäenpää. Veli Soinia porukka kuvailee porukan jätemyllyksi (jolle ei pärjää syömisessä kuin korkeintaan Suiva), Kontoperän vahvistukseksi sekä lahjaksi maailmalle ja erityisesti lahjaksi Pollarin Mopoilijoille. Tuomo Mäenpää on Taipaleenkylän vahvistus ja porukan albiinojäsen. 

Innostus ja yhteinen tavoite nopeuttivat liikkeelle pääsemistä

Tässäkin ryhmässä aluksi mopoja hommailtiin ”sieltä sun täältä” ja usein menopelit tarvitsivat päivitystä enemmän ja vähemmän ja matkan varrelle mahtui myös niitä tapauksia, mistä ei enää menopelejä saatu liikenteeseen soveltuviksi. Lopulta kuitenkin mopoja löytyi kaikille. Onneksi porukassa on myös aarteiden keräilijöitä ja varastoijia ja osalta varastosta löytyikin lainattavaksi asti mopoja. Siinä sivussa käytiin porukalla makkaranpaisto -ajeluilla milloin missäkin kuusessa hevon tai tuutissa hornan ja jokaisen sisällä oli halu päästä pidemmällekin reissulle. Syntyi ajatus ensimmäisestä Alavuden ympäriajosta. 

Tällä hetkellä ryhmän menopeleinä on Tunturi super sport vm -84, Jupiter Corvette vm -70, pari nuoruusvuosien Suzuki PV vm -92, Tunturi super sport dx vm -84, Tunturi city vm -89, Tunturi pappa max vm -83, Zundapp Combinette 428 vm -64, Jupiter sport swing vm-75 ja Tunturi tiger S vm -86 ja tässä lisävarusteena peräkärry, Tuomaksella toki löytyy myös pari Helkama Raisua 80-luvun alusta. Toki tässä on vain muutama maininta ajossa olevista mopoista, joten kannattaa tulla paikan päälle haastattelemaan mopoilijoita, he kyllä kertovat mitä mopoaarteita heiltä löytyy.

Ensimmäinen ympäriajo toteutettiin jo syksyllä 2021 ja lähtö tapahtui, mistäs muualtakaan kuin Pollarin kylästä, Ahon navetan päädystä. Ensimmäisellä pitkällä reissulla matkaan taittui 170 km ja ilta oli jo pimennyt siinä kohtaa kun oltiin takaisin lähtöpisteessä. Kesällä 2022 tehtiin toinen Alavuden ympäriajo ja silloin mittariin pärähti 167 kilometriä. Järjestyksessään kolmas Alavuden ympäriajokin on jo suunnitelmissa ja nähtäväksi jää paljonko silloin tulee matkaa mittariin, onko Alavuden rajat mahdollisesti jopa laajentuneet? Toki, näiden mopoilijoiden menohaluja ei Alavuden rajat pidättele.

Reissuja jo Pohjanmaan ulkopuolella aina Ruotsissa asti

Tänä kesänä porukalla on toteutettu Uumajan reissu! Huolto-auto kulki mukana kuskinaan kokenut ruotsinkävijä, service-huolto johtaja Asko Valkealahti, joka oli ennen muinoinkin liikkunut laajallakin säteellä Leyland Sherpallaan, toki nyt ajopelinä toimi iloisen oranssi VW Transportteri. Hyvin entisöidyt ja luotettavat menopelit eivät liikaa huoltoa tarvinneet, mitä nyt jotain pientä vähän väliä, taas pian jotain ja mitä nyt taas.  15.7.2023 ja 220 ajokilometrin jälkeen Uumaja oli saavutettu ja matka oli puolessa välissä. Enää ei tarvinnut, kun päästä kotiin ja takaisin Ahon navetan päätyyn. Toki matkaan sattui kommelluksia ja oli tämä porukka saanut jonkun pariskunnan väittelemään, kun vaimo oli nähnyt Pekan ajavan pappatunturilla laivaan. Aviomies ei ollut uskonut vaimoaan, “ei kai nyt kukaan toholo tule pappatunturilla laivalle”, mutta todentotta, näin oli kuitenkin käynyt ja vaimo oli ollut tällä kertaa oikeassa. Pollarin Mopoilijoiden tarinaa voit seurata heidän omilta sivuiltaan Instagramissa ja Facebookissa.

Lisätietoja antaa: Tomi ValkealahtiSaatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *